Waarom slaap in de sport volop aandacht hoort te krijgen

Wat is het belang van slaap in de sport

Dat slaap in de sport volop aandacht hoort te krijgen verwacht je waarschijnlijk niet. Maar de weg naar het podium wordt gewonnen in je slaap. Het klinkt als een rare gedachte, omdat we als sporter altijd bezig zijn om nog harder te trainen, nog meer uren te maken en vooral onze dagindeling vol te stoppen met allerlei afspraken, die  – zo we denken – een positieve invloed hebben op ons topsportproject. We willen niets missen.

Je moet als sporter pieken in een korte periode van je leven en in deze tijd het maximale eruit halen. Je prestaties maken je groot, je gaat nieuwe uitdagingen aan en leert lessen die van belang zijn voor de rest van je leven. Maar innerlijke en fysieke rust vinden en integreren in de dagelijkse routine is voor de meeste topsporters het moeilijkste wat er is.

"A well rested body is a healthier, more efficient, more capable one. This could be the hardest thing to accomplish on my to-do-list, but it always makes a difference."
Uitspraak van Kerri Walsh Jennings
Kerri Walsh Jennings
Three-time Olympic Gold Medalist Beach Volleyball

Hoe mijn sportschema me bijna de kop kostte

September 2016… de top van de nationale judo verhuist naar Papendal, Arnhem. Een topsportprogramma op een topsportlocatie. Alle faciliteiten zijn aanwezig… tenminste, dat denken we. Mijn eigen lifestyle en routines veranderen met de verhuizing naar Papendal. Het programma start om 08.00 uur en loopt door tot 21.00 uur. Dit tenminste twee keer in de week.

Een korte schets van mijn leven in de beginperiode, ziet er als volgt uit. Ik stap om 06.00 uur in de auto, nadat ik om 05.30 uur ben opgestaan. Arriveer om 07.40 uur op Papendal om de dag te starten met het ochtendprogramma. Dit loopt door tot 11.00 uur, waarna ik mijn eigen trainingsschema afwerk en lunch in de sportkantine. In het middagblok werk ik aan mijn administratie, evaluaties en videoanalyses. Soms nog gevolgd door een meeting met coaches, experts of individuele atleten. Om 18.00 uur diner en daarna start de voorbereiding naar de avondtraining. Deze training, de belangrijkste op de dag, begint om 19.30 uur en eindigt om 21.00 uur. Met de afhandeling van de training en individuele gesprekken, stap ik om 21.40 uur in de auto terug naar huis. Als ik om 23.00 uur het huis binnenstap en nog even met mijn vrouw de dag doorneem en alle streken die mijn kinderen weer hebben uitgespookt hoor, gaan we – tenminste dat denken we – ontspannen naar bed. Om dan heerlijk te genieten van vijf uren slaap, om vol energie, focus, passie en scherpte te beginnen aan een nieuwe dag.

Ik kan je vertellen dat dit schema mij bijna de kop heeft gekost als Olympisch Coach richting de spelen van Tokyo 2020!

Maximale prestaties met een goede arbeid-rust verhouding

Ik vertel je mijn verhaal. Maar het is een herkenbaar verhaal voor menig trainer/coach, atleet en expert die werkt in de topsport. Je zult begrijpen dat mijn wensen en verzoeken richting de bond en Papendal dan ook groot waren om rustmomenten beter te faciliteren. Bij de bond werden de ogen geopend, kamers werden ingericht en Papendal ging voorzien in powernap cabines om eenieder te ondersteunen bij de arbeid-rust verhouding, om zo het maximale over een gehele dag te kunnen realiseren. Want we hadden immers een gezamenlijke doelstelling richting Tokyo. Niets was minder waar en ik moest uiteindelijk toch mijn eigen weg gaan vinden binnen de gegeven kaders als Olympisch Coach.

Ik moest slaap gaan begrijpen

Laat ik helder en duidelijk zijn…ook ik ben opgegroeid met de gedachte van 8 uur slaap. Maar ik wist nog niets van circadiane ritmes – een biologisch ritme waarvan de cyclus ongeveer één dag duurt – slaapcyclussen van 90 minuten, het monitoren van je slaap, hulpmiddelen of het inbouwen van een slaapprotocol etcetera. Een ding wist ik zeker. Als ik mezelf optimaal wilde voorbereiden richting de spelen, dan moest ik slaap gaan begrijpen en integreren in mijn dagelijkse routine.

Stap voor stap verbeterde ik de routine, maakte ik keuzes in mijn dagelijkse cyclus en heb ik gerealiseerd dat alle avondtrainingen vervroegd werden naar 16.00 uur in de middag. We waren begonnen met het serieus nemen van onze slaap en rust .

Het verhaal van Benito Maij, oud-Olympisch judobondscoach

Waarom is het zo moeilijk slaap in de sport te integreren?

Waarom is het voor atleten zo moeilijk om hun slaapprotocol goed te integreren? Onwetendheid en een slechte slaapdiscipline zijn misschien wel de voornaamste redenen. Vraag aan een gemiddelde (top)atleet naar zijn slaapprotocol en hoe deze is ingebed in zijn dagelijkse routine. Ik kan je verzekeren dat het merendeel daar geen antwoord op heeft. Het wordt ze niet geleerd en ze zijn er zelf niet van overtuigd dat daar mogelijk een winstfactor ligt in hun topsportproject. Academici van verschillende sportbonden (Papendal) testen en monitoren van fysieke conditie, groei en ontwikkeling, tot alles wat maar te testen is…behalve slaap.

Waarom je slaap in de sport moet optimaliseren

In de laatste periode richting de spelen ben ik samen met mijn atleten bezig geweest om de slaap te optimaliseren. Zeker ook omdat we te maken zouden krijgen met een jetlag (8 uur tijdsverschil met Tokyo-Japan) en we dus het lichaam stap voor stap moesten laten wennen aan het ritme daar. Een andere reden om de slaap te optimaliseren was om meer kwaliteit te kunnen halen uit elke training. Niet de kwantiteit maar de kwaliteit moest het verschil gaan maken. Dan is het essentieel om de arbeid-rust verhouding tot in perfectie uit te voeren. Per individu werd er een protocol opgesteld. Dag- en weekplanningen werden op elkaar afgestemd en gemonitord via verschillende systemen. De mooiste samenwerking was misschien wel de onderlinge accountability. We belden elkaar op voor het slapen (20.00 uur) en in de vroege ochtend (03.30 uur). Daarin is de discipline voor een coach niets minder belangrijk dan voor een atleet om het maximale eruit te halen.

Met een optimale voorbereiding maak je het verschil

Noem het toeval, of toch de meest optimale voorbereiding. Maar de atleten die het protocol het beste hadden toegepast kwamen het verst op het Olympische Judo Podium. Ook al sliepen we op kartonnen, recyclebare, bedden en waren de wandjes tussen de verschillende slaapgelegenheden dun. Ook al hadden we te maken met een verandering van habitat en waren er nieuwe geluiden om ons heen…hier had natuurlijk elke Olympische Atleet mee te maken. Je hebt geen invloed op de situatie. Je kan je alleen maar professioneel en optimaal voorbereiden op het grootste sportevenement.

Wees je bewust van de noodzaak van slaap

Ik hoop dat deze korte inkijk in mijn leven als coach mensen wat bewuster maakt over de noodzaak van slaap, voor mij zeker ook nu in mijn leven als ondernemer van belang. De (harde) lessen die ik geleerd heb in mijn coach carrière gelden ook nu ik ondernemer ben. Wees eerlijk naar jezelf, kijk in de spiegel en bepaal waar je winst in je energielevel kunt behalen.

Als laatste wil ik jullie een uitspraak meegeven van een oud-olympische coach: “Mensen geven kapitalen uit aan sportschoolabonnementen, vakanties, gezondheidszorg om zich fit en energiek te voelen. Maar vergeten heel vaak de aanschaf van een goed bed. Dit terwijl we er gemiddeld per nacht 7,5 tot 9 uur gebruik van maken…” De oplossing is dus soms echt niet zo ingewikkeld.

Benito Maij is als judobondscoach betrokken geweest bij verschillende Olympische Spelen

Over Benito Maij

Benito heeft zijn leven lang onderdeel mogen uitmaken van de topsportcultuur in Nederland. Hij is als judobondscoach betrokken geweest bij drie verschillende Olympische Spelen cyclussen, met meerdere successen op zijn naam, zoals mondiale masters, wereldkampioenschappen en dus Olympische Spelen.

Samen met Stefan Kraft van Ermel zocht Benito een manier om alle kennis en partijen in de sportwereld bij elkaar te brengen. Zij merkten namelijk in de praktijk dat sporters met vraagstukken zitten waar zij de antwoorden moeilijk op weten te vinden. Zo ontstond het gedachtegoed van SportsLink®.

Tegenwoordig is Benito directeur van SportsLink® met als missie om de sportwereld met elkaar te verbinden en zo (sportieve) dromen te verwezenlijken.

Elkaar versterken in de Sportslink sportcommunity

De SportsLink®-app

De SportsLink®-app is dé kennisgedreven sportcommunity waar sporters, experts en bedrijven met elkaar in verbinding worden gebracht om ervaringen en kennis te delen. Een platform waar leden elkaar versterken door het delen van kwalitatief hoogwaardige content.

Slaaphulpmiddelen

Snurken • Slaapapneu

Voorkomen van slechte ademhaling

Ontspanning

Basis voor een goede nachtrust

Slaapdoppen

Dempen van storende geluiden

Lichttherapie

Herfstdip • Energieboost • Slaapritme

Blauw licht filter brillen

Sneller in slaap vallen • dieper slapen

Slaapcomfort

Optimaal slaapgemak

Vraag hier om een slaapadvies

Wil je graag een persoonlijk slaapadvies?

Op basis van onze uitgebreide slaaptest die bestaat uit meer dan 130 vragen maken wij een persoonlijke slaapanalyse waarvan jij een rapport ontvangt.

Doe één van onze gratis tests!

Waarom slaap in de sport volop aandacht hoort te krijgen
Schuiven naar boven

Meer Info en Kortingscode

Ga voor meer informatie over de NoseTubes en om een starterkit te bestellen (normale prijs €37,95 incl. verzending) naar de website van de leverancier

Wil je de NoseTubes met een aantrekkelijke korting van 15% bestellen? Vraag dan hieronder de kortingscode aan!

 

Ook verkrijgbaar bij bol.com

Ja, ik wil de kortingscode:

Dit zal sluiten in 0 seconden

Meer Info en Kortingscode

Informatie over de Lichttherapie bril (normale prijs €229,- incl. verzending) en om rechtstreeks te bestellen, ga naar de website van de leverancier

Wil je de Lichttherapie bril met een aantrekkelijke korting van €20,- bestellen? Vraag dan hieronder de kortingscode aan!

 

Ook verkrijgbaar bij bol.com

Ja, ik wil de kortingscode:

Dit zal sluiten in 0 seconden

Meer Info en Kortingscode

Ga voor meer informatie over de Luminette Drive (normale prijs €179,- incl. verzending) en om te bestellen naar de website van de leverancier

Wil je de Luminette Drive met een aantrekkelijke korting van €20,- bestellen? Vraag dan hieronder de kortingscode aan!

 

Ook verkrijgbaar bij bol.com

Ja, ik wil de kortingscode:

Dit zal sluiten in 0 seconden

Meer Info en Kortingscode

Ga voor meer informatie over de 3M™ blauw licht filter bril (normale prijs €24,95) en om te bestellen naar de website van de leverancier

Wil je de 3M™ blauw licht filter bril met een aantrekkelijke korting van €5,- bestellen? Vraag dan hieronder de kortingscode aan!

Dit zal sluiten in 0 seconden

Meer Info en Kortingscode

Ga voor meer informatie over de Somnobue SB-1 (normale prijs €27,95) en om te bestellen naar de website van de leverancier

Wil je deze bril met een aantrekkelijke korting van 10% bestellen? Vraag dan hieronder de kortingscode aan!

Dit zal sluiten in 0 seconden

Meer Info en Kortingscode

Ga voor meer informatie over de Somnobue SB-3-Plus (normale prijs €49,95) en om te bestellen naar de website van de leverancier

Wil je deze bril met een aantrekkelijke korting van 10% bestellen? Vraag dan hieronder de kortingscode aan!

Dit zal sluiten in 0 seconden

Meer Info en Kortingscode

Ga voor meer informatie over de Somnobue SB-J-Plus (normale prijs €34,95) en om te bestellen naar de website van de leverancier

Wil je deze bril met een aantrekkelijke korting van 10% bestellen? Vraag dan hieronder de kortingscode aan!

Dit zal sluiten in 0 seconden

Meer Info en Kortingscode

Ga voor meer informatie over de Somnoblue SB-F1 (normale prijs €25,95) en om te bestellen naar de website van de leverancier

Wil je deze bril met een aantrekkelijke korting van 10% bestellen? Vraag dan hieronder de kortingscode aan!

Dit zal sluiten in 0 seconden

Meer Info en Kortingscode

Ga voor meer informatie over de Dreamlight (normale prijs €36,95 incl. verzending) en om te bestellen naar de website van de leverancier

Wil je de Dreamlight met een aantrekkelijke korting van €5,- bestellen? Vraag dan hieronder de kortingscode aan!

 

Ook verkrijgbaar bij bol.com

Ja, ik wil de kortingscode:

Dit zal sluiten in 0 seconden

Meer Info en Kortingscode

Ga voor meer informatie over de Dreamsound (normale prijs €34,99 incl. verzending) en om te bestellen naar de website van de leverancier

Wil je de Dreamsound met een aantrekkelijke korting van €5,- bestellen? Vraag dan hieronder de kortingscode aan!

 

Ook verkrijgbaar bij bol.com

Ja, ik wil de kortingscode:

Dit zal sluiten in 0 seconden

Meer Info en Actiecode

Informatie over de BrellaVio Spijkermat (prijs vanaf €34,95) en om rechtstreeks te bestellen, ga naar de website van de leverancier

Wil je een BrellaVio spijkermat los of als complete set met een aantrekkelijke korting van 10% bestellen?  Vraag dan hieronder de kortingscode aan!

 

Ook verkrijgbaar bij bol.com

Ja, ik wil de kortingscode:

Dit zal sluiten in 0 seconden

Meer Info en Kortingscode

Ga voor meer informatie over de Cool Earplugs (normale prijs €11,95) en om te bestellen naar de website van de leverancier

Wil je de Cool Earplugs met een aantrekkelijke korting van 15% bestellen? Vraag dan hieronder de kortingscode aan!

 

Ook verkrijgbaar bij bol.com

Ja, ik wil de kortingscode:

Dit zal sluiten in 0 seconden

Meer Info en Kortingscode

Ga voor meer informatie over Snurk Beddengoed (prijs vanaf €54,95) en om te bestellen naar de website van de leverancier

Wil je Snurk Beddengoed met een aantrekkelijke korting van 20% bestellen? Vraag dan hieronder de kortingscode aan!

Dit zal sluiten in 0 seconden

Meer Info en Kortingscode

Informatie over de BrellaVio Daglichtlamp (normale prijs €89,95) en om rechtstreeks te bestellen, ga naar de website van de leverancier

Wil je de BrellaVio Daglichtlamp met een aantrekkelijke korting van 10% bestellen? Vraag dan hieronder de kortingscode aan!

 

Ook verkrijgbaar bij bol.com

Ja, ik wil de kortingscode:

Dit zal sluiten in 0 seconden