- Home
- Onze cursussen
- Beter Leren Slapen
- Beschermd: Beter Slapen Contest
Welke slaaptijden passen bij jou?
Hoe ziet onze slaap eruit?
We hebben inmiddels geleerd dat een regelmatig slaapritme belangrijk is voor een goede nachtrust. Door vaste bedtijden, een vaste slaap- en waakstructuur, ontstaat er gewenning door het lichaam. De biologische klok wordt erdoor versterkt en zo slaap je beter in, is doorslapen makkelijker en word je uitgerust wakker.
DE VRAAG DIE DAN LOGISCHERWIJS RIJST IS: WELKE SLAAPTIJDEN PASSEN DAN WEL BIJ MIJ?
Om dit onderdeel beter te begrijpen is het goed dat we eerst nog even kijken naar onze slaap.
- Tijdens de nacht gaan we over het algemeen vijf keer door een slaapcyclus heen.
- Elke slaapcyclus duurt gemiddeld genomen ongeveer 90 minuten.
- Een slaapcyclus kan uit vijf verschillende fases bestaan: de non-REM-slaap (NREM) die bestaat uit de inslaapfase (stadium 1), waarna je na lichte slaap (stadium 2) via de overgangsfase naar diepe slaap (stadium 3) in de diepe slaapfase terechtkomt (stadium 4). Om daarna terug via de lichte slaapfase in de REM-slaap terecht te komen (stadium 5).
- De eerste drie slaapcycli noemen we bij elkaar genomen de kernslaap. Hierin vindt de meeste diepe slaap plaats, belangrijk voor ons lichamelijk en geestelijk herstel.
- Nieuwe herinneringen die we tijdens de dag hebben opgedaan, worden overgebracht naar het langetermijngeheugen. Bij dat opslaan vindt er ook een selectie plaats: niet alles wordt opgeslagen, maar alleen de belangrijkste dingen. Overbodige informatie wordt opgeruimd zodat we de volgende dag iets nieuws kunnen leren.
- Tijdens het slapen spoelen afvalstoffen uit de hersenen weg. Wanneer dit niet gebeurt kunnen we ons niet meer concentreren, krijgen we moeite met het correct uitvoeren van taken en raken we snel geïrriteerd.
- Tijdens de diepe slaap wordt het groeihormoon aangemaakt (HGH Human Growth Hormone), dat helpt bij de reparatie en de groei van cellen en weefsels. Spieren die overdag actief zijn geweest kunnen ontspannen tijdens de slaap. Het bevordert fysiek herstel en stimuleert genezingsprocessen. Het verbetert de weerstand tegen ziekten.
- Tijdens de laatste twee slaapcycli, de zogenaamde restslaap, vindt veel REM-slaap plaats, die belangrijk is voor de verwerking van onze ervaringen. Onze dromen helpen ons om emoties, conflicten en gebeurtenissen van de dag te verwerken. De meeste REM-slaap komt trouwens voor in het tweede deel van de nacht.
Informatieve video
Heb jij een slaaptekort?
Is het voor jou in de ochtend een hele opgave om je bed uit te komen. Dan kan het dus zijn dat je te weinig slaapt. Zullen we dat eens uit gaan rekenen? Doe dan nu de eerste opdracht!
OPDRACHT 1
Een keer een nachtje wat minder slapen is geen probleem. Maar het loopt al snel op! Klik op het ster-icoon hiernaast, bereken of jij een slaaptekort hebt en ontdek hoe jouw verloren slaapuren zich opstapelen...over een week, een maand, een jaar en een heel leven...
Hoe bereken je jouw slaaptijden?
Was dat even schrikken? Of viel het allemaal wel mee..? De calculator gaat trouwens uit van een benodigde slaapduur van maar liefst acht uren per nacht, laat dat eventueel een kleine geruststelling zijn!
Bovendien zijn we nu met deze challenge erop uit om onze slaap te verbeteren. Onder andere door ervoor te zorgen dat we voldoende uren in bed doorbrengen. Dus op naar de volgende stap! Het berekenen van jouw slaaptijden.
Om erachter te komen hoeveel uren slaap we nodig hebben, nemen we de 7½ uren die de gemiddelde mens aan slaap nodig heeft als uitgangspunt. Daar tellen we de 14 minuten bij bovenop als tijd we we gemiddeld genomen nodig hebben om in slaap te vallen.
Willen we uitrekenen wanneer we naar bed moeten, bepalen we eerst maar eens het tijdstip dat we in de ochtend op willen staan. Vervolgens tellen we 7 uren en 44 minuten terug om zo het tijdstip te vinden waarop we het best naar bed kunnen gaan.
Wat ingewikkeld allemaal? Wees gerust…ook daar is een calculator voor! Ga gauw naar opdracht 2!
OPDRACHT 2
Klik op het ster-icoon, vul het tijdstip in waarop je wilt opstaan...en ziedaar...je weet hoe laat je je ogen moet sluiten! Je krijgt vier tijdstippen te zien, telkens rekening houdend met een cyclus van 90 minuten. Als je het tweede tijdstip aanhoudt, kom je aan de vijf slaapcycli die over het algemeen genomen geadviseerd wordt.
Aanvullende info
Houd de komende 10 dagen de bedtijden aan die je zojuist berekend hebt.
Word je aan het eind van deze tien dagen iedere ochtend wakker net voordat je wekker afgaat? Dan is 7½ uur de ideale hoeveelheid slaap voor jou. Als je ook nog eens merkt dat je overdag over het algemeen goed gemutst en energiek bent, dan heb je precies de slaapduur gevonden die jij nodig hebt!
Word je na deze tien dagen nog steeds gewekt door de wekker, verruim je bedtijden dan door een kwartiertje eerder naar bed te gaan. Begin weer bij start.
Snurken • Slaapapneu
Voorkomen van slechte ademhaling
Ontspanning
Basis voor een goede nachtrust
Slaapdoppen
Dempen van storende geluiden
Lichttherapie
Herfstdip • Energieboost • Slaapritme
Blauw licht filter brillen
Sneller in slaap vallen • dieper slapen
Slaapomgeving
Betere slaaphouding • meer comfort